fbpx

Проблеми и перспективи на Зелената енергия

Натискът на евроинституциите, ковид-кризата, затварянето на мощности използващи т. нар. “мръсни горива” и други фактори повишиха цената на тока.
“Живеем в пазарна икономика, където един бизнес, когато прави производство съответно зависи от суровините, които влага, както и енергията в това нещо”, коментира в ефира на Радио София инж. Веселин Тодоров, член на Българската соларна асоциация.

Мораториумът наложен от Парламента върху повишаването на цените на тока, по думите на инж. Тодоров е решение само в краткосрочен план. Според него, времето в което мораториумът тече е времето, когато трябва да се създаде стабилна държавна политика, с която да се насърчават инвестициите във възобновяемите енергоизточници.

По негови прогнози падането на мораториума ще повиши цената на тока. А стратегията, която за следващите 15-20 години ще изгради енергийното бъдеще на България е енергийната трансформация на страната ни.

“Нестопанските организации в сектор “Енергетика” не са толкова разпилени, както в други сегменти”, заяви Тодоров и допълни, че тежките административни изисквания са едни от пречките за енергийната трансформация на страната.

Набирането на специалисти работещи с фотоволтаици също е един от проблемите в бранша. Липсата на обучени кадри в сегмента води до ниското качество на монтаж, коментира Тодоров. Той апелира за адекватно обучение на работна ръка, както от страна на бизнеса, така и от страна на държавата.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *