fbpx

6 основни ползи от соларните панели

Слънчевата енергия се получава от слънчевата радиация, която може да се преобразува в електричество или топлина. Тя е свободно достъпна и благодарение на технологичния напредък вече можем да използваме още повече слънчевата енергия.

Въздействие върху околната среда

Слънчевата енергия има най-малко отрицателно въздействие върху околната среда в сравнение с всеки друг енергиен източник. Тя не произвежда парникови газове и не замърсява водата. Също така изисква много малко вода за поддръжката си, за разлика от атомните електроцентрали например, които се нуждаят от 20 пъти повече вода. Производството на слънчева енергия не създава никакъв шум, което е основна полза, тъй като много слънчеви инсталации са в градски райони, като например битови слънчеви панели.

Намаляват сметките за енергия

Генерирането на собствено електричество означава, че ще използвате по-малко от доставчика на комунални услуги. Това веднага ще доведе до спестяване от сметката ви за енергия. Освен това можете да печелите допълнителни доходи, като продавате неизползваната електроенергия, която сте генерирали. Чрез предлаганите безвъзмездни средства за слънчеви панели можете да направите зелената си инвестиция още по-полезна.

Колкото повече енергия произвеждате, толкова по-малко ще имате нужда от доставчика, което ще увеличи вашата енергийна независимост.

Производство на енергия по време на пикови часове

Търсенето на енергия има тенденция да бъде по-високо в периода от 11:00 до 16:00 часа и след това рано вечерта. Естествено, това е периодът, когато цената на електроенергията достига връх. През тези часове слънчевата енергия достига максималния си производствен капацитет.

Произведената по това време електроенергия има по-висока стойност, отколкото ако е генерирана през нощта. С допълнителното влагане на електроенергия от слънчевата енергия цените в тези времеви рамки могат да бъдат намалени до ниво, близко до тези на нощните часове.

Слънчевата енергия е приложима навсякъде

Докато има слънце, слънчевата енергия може да се използва навсякъде. Това е особено полезно за отдалечени региони без достъп до друг източник на електричество. Независими слънчеви системи могат да бъдат разположени в тези региони и да подобрят живота на милиони хора. Освен това слънчевата енергия също се използва за захранване на космически кораби и лодки.

По-малко загубена електроенергия

Част от енергията, около 3-5%, се губи по време на преноса и разпределението. Колкото по-дълги са разстоянията между производствените и снабдителните точки, толкова повече енергия се губи. Тези загуби може да не изглеждат значителни, но те могат да повлияят на производителността на инсталацията в региони с висока гъстота на населението.

Наличието на слънчеви панели на покрива или в двора значително намалява това разстояние, поради което увеличава ефективността на получаваната енергия.

Сигурен достъп до енергия

Мрежата е по-малко уязвима от прекъсвания, ако има много електроцентрали, които са разпръснати. Това подобрява сигурността на мрежата в случай на претоварване, природни или причинени от човека бедствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *