fbpx

Работят ли слънчевите панели през зимата и в облачни дни?

Един от най-често задаваните въпроси е свързан с това дали фотоволтаичните панели са достатъчно ефективни през месеците, в които температурите са по-ниски, слънчевата светлина е по-слаба и има сняг. Важно е да се знае, че те черпят енергия от слънцето, но това не означава, че работят само в слънчевите дни и дългите летни следобеди. Фотоволтаичните панели получават енергия от естествената енергия на слънцето във всеки месец от годината – дори и в облачните сутрини и по-късите зимни дни. 

Всеки панел се състои от клетки, които генерират енергия от дневна светлина. Те са изградени от полупроводими вещества и когато има светлина върху тях, тя кара електроните да се движат, като по този начин се създава електричество.

Разбира се, колкото повече светлина има, толкова повече електричество ще се произвежда. Обикновено това се случва най-интензивно около обяд, когато слънцето е най-високо и в ясните слънчеви дни, когато светлината е най-силна. Но дори слабата светлина в мрачен зимен ден генерира достатъчно енергия, за да произвежда електричество.

Поддържането на вашата слънчева система в добро състояние през зимата ще гарантира, че тя може да произвежда най-висока производителност и да продължи да работи до следващия сезон. Зимният сезон може да създаде тежки условия за вашите панели поради снеговалеж, подобен на виелица и натрупване на вода поради разтопения сняг. Затова е важно да знаете как да се грижите за различните компоненти на вашата слънчева система.

Колко енергия произвежда слънчевата фотоволтаична система и какъв е най-правилният начин за поддръжка на панелите зависи от редица фактори, включително размера, ъгъла и посоката на панелите, както и местните метеорологични условия през сезоните. По същия начин, потреблението на електроенергия ще варира според различните обекти и мощности.

ВВТ Инженеринг ЕООД е компания, специализирана в проектирането и интегрирането на фотоволтаични системи.

Екипът от специалисти изготвя индивидуални проекти, изцяло съобразени с желанията и възможностите на инвеститора. Компанията е един от основните вносители на фотоволтаични панели на българския пазар, като разполага с високоефективни панели и богата гама от мощности.

Квалифицираните проектанти и опитните техници в сферата, гарантират за качествено изпълнение на всяка една фотоволтаична централа. Като част от всеки един успешно реализиран проект, фирмата издава необходимите декларации и сертификати за качество с цел въвеждане в експлоатация и дава гаранция за извършения труд.

При необходимост от консултация, свързана с изграждането на фотоволтаична централа, можете да се свържете с нашия екип за повече информация и съдействие по всеки индивидуален казус.