fbpx

Полезни препоръки при инсталиране на фотоволтаична система

Интересът към изграждането на фотоволтаични централи нараства непрекъснато. Преди да предприемете тази стъпка, следва да се запознаете с някои основни технически и законодателни изисквания. Поставянето на такъв вид система изисква съобразяване с някои значими фактори. Предлагаме ви някои от тях, които да съблюдавате.

Място

Фотоволтаичните системни модули могат да се монтират на покрива на сградата, на нейната фасада или на земята. По време на първоначалното проучване инсталаторът отчита наличното пространство, необходимо за монтаж на модулите. За всеки 1000 W инсталирана мощност са необходими около 3-4 фотоволтаични модула.  Също така  той  търси точното изложение и наклон на повърхността. Тя  трябва да е обърната на юг, югоизток или югозапад. Наклонът трябва да бъде между 10° и 35° без препятствия, които да хвърлят сянка.

Нормативна рамка и разрешителни

Инсталаторът  работи според конкретните случаи. Стреми се  да предложи и проектира най-подходящата инсталация, отговаряща  на всяко  правно изискване и съответното държавно или местно законодателство. 

Работа на системата при слабо слънцегреене

Фотоволтаичните модули могат да уловят всяко малко количество слънчева радиация и да я превърнат в използваема енергия за захранване на дома.  Необходимо е, да се  спазват  основните правила, свързани с монтажа –  да се съобразяват наклона и ориентацията на панелите.

Прекъсване на електрозахранването

Ако инверторът открие промени или спадове в напрежението на електрическата мрежа, той незабавно изключва системата.

Предимства на соларните инсталации

Има много предимства при използването на фотоволтаична система, някои от тях са следните:

  • Опазване на околната среда: елиминира замърсяването и свързаните с него емисии на парникови газове по време на цикъла на производство на енергия;
  • Намаляване  на разходите: спестяване на разходи за енергия благодарение на собственото производство и потребление;  повишаване на стойността на имота;
  • Трайност: една система има средна продължителност от 25 години и е лесна за поддръжка;
  • Гъвкавост: възможност за промяна на изходната мощност на системата по всяко време чрез  промяна на броя на модулите;
  • Независимост: способност за самостоятелно производство на част от консумираната енергия, когато слънцето грее. При включване на  батерии в системата, те могат да съхраняват излишната енергия и тя да се използва по-късно.

Живот на фотоволтаичната система

Те издържат средно 25 години. Модулите имат експлоатационен живот от 25 до 30 години. В края на този период спадът на енергийните показатели  обикновено е под 20%. Инверторите са високотехнологични устройства, които обикновено имат по-кратък живот от модулите.

Ползи от свързването на фотоволтаичната система към електрическата мрежа

Самостоятелните фотоволтаични системи са  реалистично осъществими технически. Все пак  поддържането на контакт с електроснабдителната мрежа  е рентабилно. Самостоятелните системи са много скъпи, особено ако трябва да достигнат големи мощности.  Освен това е необходимо, да се познават законодателните изисквания и съответния разрешителен режим за поставянето в конкретната държава.

Изискванията за разрешителни и лицензиране варират в зависимост от точното местоположение на бъдещата фотоволтаична централа. Можете да прочетете по-подробно по темата от статията в блога ни, която изяснява основните въпроси във връзка с документация за изграждане на фотоволтаична централа.   Важно е да се обърне и по-голямо внимание на технологията, избрана за изграждане на фотоволтаична централа, тъй като тя влияние върху крайния резултат, поради фактори като качество и продължителност на ефективния жизнен цикъл, първоначални разходи и разходи за поддръжка, гаранционна защита и много други. Можете да се запознаете по-подробно с темата от статията, свързана с избор на технология за фотоволтаична централа, която публикувахме в блога ни преди време.

ВВТ Инженеринг ЕООД е компания, специализирана в консултирането, проектирането, изграждането и поддръжката на фотоволтаични централи. През 2022 година ВВТ Инженеринг изгради и пусна в експлоатация успешно фотоволтаични централи с мощност от над 2,5 MW.  Компанията реализира както множество проекти за индустрията, така и за битови потребители.

В случай, че искате да заявите консултация и да получите индивидуална оферта за изграждане на фотоволтаична централа, попълнете структурираната заявка в сайта ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *