fbpx

Интервю за БНР: Кметството в Равно поле със собствена соларна станция

Кметството на село Равно поле в община Елин Пелин изгради и пусна в експлоатация соларна централа за собствено потребление, с която покрива енергийните си нужди. Проектът е част от стратегията на общината за подобряване на енергийната ефективност на територията на страната. Компанията дарила централата има за цел да насърчи добрите практики в областта. Подробности пред Радио София разказа д-р инж. Веселин Тодоров, основател на компанията и председател на Сдружение “Соларна Академия България”.

“Решихме да направим това дарение като жест към кметството и общината, а и също да подпомогнем общината и да покажем, че това е пътят към чиста енергия, и съответно към понижаване на разходите за електроенергия на общинските сгради”, заяви д-р инж. Тодоров.

Той добави, че самата централа не е предвидена да съхранява излишната енергия, а тя е за директна консумация, тъй като законът не позволява кметствата и общините да продават електроенергия. Централата покрива около 30% от разходите за електричество. Д-р инж. Тодоров отбеляза, че ключов играч в тези кооперативи трябва да бъдат местните власти под формата на общини, детски градини и училища, а бизнесите на местно ниво трябва да се кооперират за да подпомагат тези учреждения.

“За съжаление българското законодателство към момента не позволява общините да бъдат директен участник в един такъв тип кооперативи, тъй като самото законодателство не позволява към ден днешен да се получават такива кооперативи и съответно ако го позволява е много трудно. Затова именно ние настояваме да бъде изменен закона по такъв начин, че да бъдат приети тези енергийни кооперативи, те да станат част от нашето ежедневие”, сподели той и допълни, че държавата преди всичко трябва да осигури необходимите условия за да могат общините да реализират такъв тип проекти съвместно с бизнеса.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл в сайта на БНР>>