fbpx

“ВВТ Инженеринг” в новия брой на сп. Енергия

Възобновяемата енергия през последните години се налага като сфера в енергетиката и вече e едно от задължителните неща в нашето ежедневие. Причината за това е, че трябва да се намалят вредните емисии от въглерод. Именно затова възобновяемите източници на енергия набират все по-голяма сила в световната икономика и енергетиката.

Енергийната трансформация значително увеличава темповете си на развитие в цяла Европа през последните години. Отделни хора, общности, малки бизнеси, градове и местни власти вече са тръгнали в посоката на енергийната промяна. Те повишават производството на собствена възобновяема енергия и така ускоряват преминаването към децентрализирана система. Целта е да се появят много на брой малки фотоволтаични централи за собствени нужди и/или за продажба в мрежата, като по този начин се постигне енергийна независимост. Именно поради тази причина в така наречената „Зелена сделка“ и в следващия програмен период, Европейската комисия залага на енергийно ефективните сгради.

Тенденциите сочат, че все повече бизнеса и обществото оценяват ползите, които дават възобновяемите източници на енергия, макар и темата все още да не е придобила много широка популярност в България. Въпреки това, според статистиката през последната година в страна ни има рекорден ръст на брой пуснати инсталации в сравнение с предишни години. Това показва, че бизнесите, които не са засегнати от COVID кризата се ориентират към енергийна независимост и инвестиции.

Все по-голям интерес проявяват и физически лица, които имат спестявания и искат да инвестират в изграждане на фотоволтаични паркове и централи. Причината за това е, че такъв тип инвестиция се изплаща по-бързо от инвестиция в недвижим имот. Все повече хора осъзнават това и пренасочват своите средства към възобновяемите източници на енергия.

ВВТ Инженеринг за сп. Енергия, брой 3 / 2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *