fbpx

Българската соларна асоциация ще обжалва обявената от КЕВР цена за ВЕИ

Като цяло България се движи добре по пътя на зеления преход. В класацията на страните от ЕС гоним 15-о място. Стремежът ни е до 2050 г. енергията от ВЕИ (възобновяеми източници) да достигне 55% от общата. Най-голямата полза от това ще бъде намаляването на въглеродните емисии и дишането на по-чист въздух, както и постигане на енергийна независимост, обясни пред Радио София инж. Веселин Тодоров – активен член на Българската соларна асоциация, специалист с дългогодишен опит в областта на енергетиката и възобновяемите източници на енергия с десетки успешно реализирани проекти.

Стимулът обаче, който държавата административно и финансово отправя към инвеститорите, е много малък или липсва, подчерта специалистът, коментирайки обявените от КЕВР на 1 юли нови цени за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници. С решението си държавният регулаторен орган намалява тези цени с 20 процента.

На фона на поскъпналите суровини в соларната индустрия новите по-ниски цени ще премахнат у инвеститорите всякакво желание за малки централи до 30 kW, допълни Тодоров.

Той разясни и сложните и тежки административни изисквания у нас, които не насърчават прилагането на фотоволтаични панели на сградите.

За промените в тази област е нужна само воля на законотворците и институциите.

Чуйте целия разговор с инж. Веселин Тодоров.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *