fbpx

Предимствата на двулицевите слънчеви панели

Пазарът на двулицеви слънчеви панели нарасна драстично през последните години. Тяхната способност да генерират повече електроенергия от традиционните слънчеви панели, успя да привлече вниманието на потребителите да приемат тази нова технология, само десетилетие след като тя излезе на пазара. Това е зараждаща се тенденция, при която слънчевите панели могат да абсорбират светлина от двете страни и да генерират повече електричество. Въпреки че цената на двулицевите слънчеви панели в момента е доста висока, конкуренцията се увеличава и скоро цените ще бъдат сравними с традиционните монокристални (еднолицеви) слънчеви панели.

Монокристалните или традиционните слънчеви панели генерират електричество, като улавят слънчевата светлина само от едната страна, докато светлината, която не може да бъде уловена, се отразява. В двулицевия панел слънчевите клетки присъстват от двете страни. Благодарение на това те могат да абсорбират светлина от слънцето, като тя се отразява от земята и на задната страна на панела.

Въпреки че обикновено са направени от монокристални клетки, двулицевите слънчеви панели изглеждат малко по-различни от традиционните монокристални силициеви панели. Те имат много тънък профил и има безрамкови двулицеви слънчеви панели, за да се намали колкото е възможно повече засенчването. Направени са с прозрачен гръб или имат дизайн с двойно стъкло, за да могат да уловят най-много слънчева светлина.

Двулицевите панели са бъдещето на соларната индустрия с все повече и повече приложения. Ето някои от причините за това:

Ефективност

Най-добрите двулицеви слънчеви панели, оборудвани със слънчеви тракери, могат да дадат 27% повече слънчева енергия от традиционния слънчев панел. Дори без тракер, двойните стъклени слънчеви панели са с 11-12% по-ефективни.

Издръжливост

Закаленото стъкло в двустранните слънчеви панели е доста издръжливо и освен че абсорбира светлина, може да действа и като надежден щит при лоши метеорологични условия.

Дизайн

Дизайнът им позволява слънчевата светлина да преминава директно и осигурява присъщо предимство, че не променя естетиката на фасадата. Техният дизайн е и причината двулицевите слънчеви панели да се използват за различни цели като сенници, бариери или перголи.

Ефективно използване на пространството

Производителността на двулицеви соларен модул е ​​независима от ъгъла на монтаж и следователно панелите могат да се монтират и под 90 градуса. Тъй като са необходими по-малко панели за изпълнение на енергийните изисквания, пространството се използва ефективно.