fbpx

В България ще се проведе международен форум за зелена енергия

България ще бъде домакин на международен форум за зелена енергия, организиран от медия „Стандарт“, Сдружение „Соларна Академия България“ и M3 Communications Group, Inc, които ще поставят началото на новата година с първото от серията събития, част от кампанията „Да! На българската зелена икономика“. Събитието ще се проведе на 9 февруари (четвъртък) от 11:00 часа в Hyatt Regency Sofia, зала Васил Левски 3. Форумът „Бизнес и власт – заедно за чиста енергия“ ще представи не само проблемите в енергийния сектор, но и ще събере на едно място власт, бизнес и експерти, за да преложат най-добрите и ефективни решения.

Форумът идва в момент, в който България следва да начертае своя път към енергийната независимост. А той може да бъде най-добре илюстриран именно от бизнеса, двигател на икономическия подем на страната, от една страна и от представителите на властта, отговорни за реализацията на тази диверсификация. Събитието ще събере на едно място министри, председатели на парламентарни комисии, депутати, евродепутати, представители на общини, организации, асоциации, научните среди и бизнеса с цел  предоставяне на устойчиви решения в областта на енергетиката, плана за възстановяване и устойчивост, предприемачеството и устойчивото развитие.

Сред участниците във форума са Росен Христов – министър на енергетиката, Росица Карамфилова – министър на околната среда и водите, Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството, Искра Михайлова – зам.-председател на групата „Обнови Европа“ в Европарламента и евродепутат, д-р инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България“ и Цветан Симеонов – председател на Българска търговско-промишлена палата. Във форума ще вземат участие още енергийни експерти от политическите партии, сред които Рамадан Аталай, Станислав Анастасов, Делян Добрев, Драгомир Стойнев, Иво Мирчев, Мартин Димитров, Венко Сабрутев и Искра Михайлова. Участиниците във форума ще дискутират политиките и мерките за декарбонизация и премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии, както и ще предложат конкретни реформи и механизми за осигуряване енергия за българските потребители.

Събитието ще протече в два основни патела – „Административни пречки в България, практики в Европа, Енергийна стратегия, Зелен преход“ и „Финансиране“. В рамките на първия панел ще се дискутират възможностите за промени в законодателната рамка, както и ще се обсъди задълбочено енергийната стратегия на България, в чийто смисъл са заложени устойчивото енергийно развитие, повишаване на енергийната ефективност, използване и развитие на енергията от възобновяеми източници чрез иновативни технологии. Акцент в дискусията ще бъде поставен и върху зеления преход, към който се стремим, като страна членка на ЕС. Готови ли сме за него и по-важното – можем ли да го осъществим са част от въпросите, на които заедно ще търсим отговори. Вторият панел от форума ще представи възможностите за финансиране на национално и европейско ниво. В него основен акцент ще бъдат програмите и начините за ефективното им прилагане.

Събитието се провежда със съдействието на Bauer Solar и EcoGlobe.

Повече информация можете да откриете на адрес: https://www.solarsummitbulgaria.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *