fbpx

Инж. Веселин Тодоров: Интересът и инвестициите към фотоволтаичните централи нарастват

През последната година интересът и инвестициите към изграждането на фотоволтаичните паркове и централи в България нараства. Тенденциите сочат, че все повече бизнеса и обществото оценяват ползите, които дават възобновяемите източници на енергия.

„През последната година има рекорден ръст на брой пуснати инсталации в сравнение с предишни години. Бизнесите, които не са засегнати от COVID кризата се ориентират към енергийна независимост и инвестиции“, коментира инж. Веселин Тодоров – член на Българска соларна асоциация.

Все по-голям интерес проявяват и физически лица, които имат спестявания и искат да инвестират в изграждане на фотоволтаични паркове и централи. Причината за това е, че такъв тип инвестиция се изплаща по-бързо от инвестиция в недвижим имот. Все повече хора осъзнават това и пренасочват своите средства към възобновяемите източници на енергия. Има и нова тенденция при банките – досега те инвестираха в земеделски земи с цел да гарантират средства и да намалят инфлацията. Към момента те също се насочват към изграждане на големи фотоволтаични паркове, тъй като видяха техния потенциал.

„Наблюдава се и голям интерес на чуждестранни инвеститори в България, които искат да инвестират във вече готови проекти, които са във фаза на активна реализация. Това също помага за ръста и стабилността в тази сфера“, коментира още инж. Веселин Тодоров.

Въпреки положителните тенденции България е на около 15-то място като брой инсталирани централи в Европа. Като цяло страна ни не се представя много добре, тъй като зелената енергия покрива много малък процент от общата енергия, която използваме. Очакването от зелената сделка и поетите ангажименти за намаляване на въглеродни емисии до 2050 година е да достигнем 55%.  

„По отношение на възобновяемите източници на енергия в законодателството ни има много пропуски, тъй като то е морално старо. Често за изграждането на фотоволтаични паркове и централи се минава през редица процедури, които са тежки и отнемат време. Това води до отказване на инвеститори. Ангажимент на новото правителство трябва да бъде това да се направят регулации, за да не губим ценни инвестиции“, според инж. Веселин Тодоров.

В България се наблюдава и проблем от страна на инсталаторите на фотоволтаични централи. Предвид нарастващия интерес към тази област, на пазара се появяват все повече нови фирми, а ясно установени правила и норми липсват. Това провокира специалисти от сферата да помислят за учредяване на сдружение или камара, които да регулират дейността на изпълнителите на проектите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *