fbpx

“ВВТ Инженеринг” в новия брой на сп. Строители

През последните години бизнесът проявява все по-голям интерес към възо­бновяемите източници на енергия. “Все още обаче съществува грешното разбиране, че фотоволтаиците нямат достатъчно капацитет, за да захранват бизнеса и инвестицията се изплаща по-бавно”, споделят опита си представители на ВВТ Инженеринг.

Има различни механизми, които позволяват инсталацията да се изплати бързо и технологията да може да бъде развита в максимална употреба на бизнеса. Инвестицията се изплаща средно за между 3 и 5 години, а след това спестява много разходи за електрическа енергия. Друг тип стимул за инвестиране е т.нар. преференция за изграждане на централи до 30 киловата. Бизнесът получава фиксирана цена за изкупуване на енергия, която продава на държавата и съответно с полученото възнаграждение може да покрива нуждите си за електроенергия. Този модел обаче не е много ефективен, тъй като във времето тенденцията показва, че електрическата енергия ще се покачва. Трябва да се има предвид, че цената бележи ръст с около 11% през последните години. В този смисъл, за бизнеса е по-изгодно да използва енергията от фотоволтаиците за свои нужди в дългосрочен план.

Друго предимство е, че фотоволтаиците са една предвидима технология. Използвайки метеорологичните данни през последните години, могат да бъдат направени прогнози за следващите до 5 години. Те ще покажат как ще се развие и каква енергия ще получи съответната централа от слънчева светлина. Не бива да подминаваме и факта, че фотоволтаиците дават относително голям процент енергийна независимост на обекта, тъй като той вече е самостоятелен. Енергията, която консумира се произвежда от самата сграда и практически се избягват допълнителните такси и разходи, свързани с пренос и заплащане на електрическа енергия за дадената сграда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *