fbpx

Какви са предимствата от изграждане на фотоволтаични централи в образователния сектор?

Обикновено свързваме фотоволтаичните централи с домовете и търговските сгради, но слънчевата енергия става все по-популярна в образователния сектор в целия свят. Това е така, защото образователните институции искат да намалят сметките за комунални услуги, да станат екологични и енергийно независими, доколкото е възможно.

Проучване, публикувано в списание Environmental Research Letters, показва, че училищата в САЩ могат да задоволят до 75 процента от нуждите си от електроенергия и да намалят въглеродния отпечатък на образователния сектор с до 28 процента. В същото време слънчевите панели биха могли да помогнат на училищата до голяма степен да се изключат от мрежите, захранвани от електроцентрали с природен газ и въглища, които произвеждат прахови частици, серен диоксид и азотни оксиди – замърсители на въздуха, които имат сериозни последици за здравето.

Нека видим част от предимствата:

Неограничена, чиста и безплатна енергия

Слънчевата енергия е подходяща за образователния сектор поради очевидния факт, че ще премахне голяма част от разходите, свързани с осигуряването на електричество. Детските градини, училищата и университетите могат да генерират електричеството си независимо от мрежата и да получават допълнителни доходи от продажба на излишна електроенергия обратно в мрежата. Също така си струва да се спомене, че енергията, генерирана от слънчевите панели, ще бъде 100% чиста и възобновяема.

Подходящо пространство за монтаж

Обикновено сградите са високи и върху тях не пада сянка. Това ги прави много подходящи за инсталиране на фотоволтаична централа и извличане на максимума от нея.

Енергийна автономия и независимост

Инсталацията на слънчеви панели, въпреки че обикновено работи във връзка с цялостната електрическа мрежа, все пак може да предложи ниво на автономност и независимост в случай на прекъсване на захранването. Ако възникне прекъсване на захранването, слънчевата система има потенциал да предложи резервно захранване в случай на спешност. Това може да бъде изключително полезно като алтернативно средство за енергия, докато мрежовото захранване се възстановява. Инсталирането на система за съхранение на енергия заедно със слънчевия панел може да изведе тази енергийна независимост на съвсем ново ниво.

Необходима е малка поддръжка

Слънчевите панели са изключително издръжливи и дълготрайни, изградени са за всякакви метеорологични условия и са проектирани да издържат около 25-30 години – въпреки че е известно, че издържат дори по-дълго при определени условия.

По-нисък въглероден отпечатък

Инсталацията на слънчеви панели е осезаем начин за намаляване на въглеродния отпечатък и емисиите на парникови газове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *